Rijn IJssel Theater 
De beste MBO Theater opleiding van Oost-Nederland

15 JAAR RIJN IJSSEL THEATER 2004-2019

In 2002 vroeg de toenmalige minister van Onderwijs zich af waarom een jong mens van alles kon worden op het MBO, behalve artiest. Het antwoord was dat er in 2004 twaalf MBO’s hun deuren openden voor de opleiding Artiest Drama. Het waren “proeftuinen”. Wij waren daarbij. Alles mocht, niets moest. Een fijnere start voor een opleiding dan dit was er niet. En we zijn er nog steeds. Fier en trots. 

 In 15 jaar is er veel veranderd, maar er is ook veel hetzelfde gebleven. Wat is gebleven is dat wij onszelf de opleiding Theater noemen. Met de focus op de makende Speler en spelende Maker. De opleiding die zich kenmerkt als een plaats en tijd waar wordt gedaan en waar ook eigenlijk alles mag. Met overal voorstellingen, te pas en te onpas, in theaters, maar ook in tenten, kelders, loodsen, en in de openlucht. 

 Artistieke bevlogenheid en zelfontplooiing van jonge mensen voert de boventoon. Na onze opleiding is 69% naar het HBO gegaan, 27% is gaan werken en 4% heeft een Topjaar gevolgd. 7% kwam terug om stage te lopen of te werken als gastdocent of werd onderdeel van het docententeam. 

 Het werkveld zit vol met oud-studenten die ooit zijn begonnen bij ons om daarna verder te gaan met hun eigen verhaal. Acteurs, schrijvers, regisseurs, theatermakers, decorontwerpers, designers, theaterdocenten, fotografen, vrije kunstenaars, trainingsacteurs, docenten Nederlands, Engels, PABO.....En daar zijn we trots op. En niet zo’n beetje ook. 

 Rijn IJssel Theater: we zijn divers, we zijn onderzoekend, we zijn open, we zijn bevlogen, we zijn vrijheidsstrijders. We experimenteren, we ontdekken, we falen, we maken, we spelen. We zijn Homo-Ludens, we zijn een viergangen-vijfsterren diner. We kijken, we luisteren, we wijken af, we maken de norm, we dansen, we zingen, we doen maar wat, we weten het heel goed, we durven, we willen. 

Met heel ons hart Zijn wij Tegen de stroom Eigenwijs. Topopleiding. Toponderwijs. Topschool.